Sluiten

Categorieën

Filters
    Peter / Richard Weiss - Woensdag 3 Maart 2021

    Inkt voor grootformaatprinters

    Inkt voor grootformaatprinters.

     

    Voordat u een nieuwe grootformaatprinter aanschaft, moet u zorgvuldig overwegen wat u wilt bereiken en welke inktset u daarbij zal helpen. De inktkosten zijn natuurlijk een belangrijke afweging, maar er zijn ook de overwegingen van duurzaamheid, adhesie, kleurhelderheid en dekking.

    Er zijn vele soorten inkt beschikbaar in de digitale drukarena, van solvent en eco-solvent tot latex, UV, solvent UV, water based (zowel kleurstof als pigment) en dye sublimation. Alle inkten hebben een paar hoofdbestanddelen gemeen: een kleurstof (kleurstof of pigment) en een draagvloeistof. Een van de bepalende eigenschappen is het proces waarbij de kleur aan het materiaal of substraat wordt gehecht.

    Het doel van dit artikel is de verschillende kwaliteiten van elke inkt te behandelen, enkele van de toepassingen op te sommen waarvoor ze worden gebruikt, en kort de voor- en nadelen van elk te bespreken om u te helpen de beste beslissing voor uw bedrijf te nemen.

    Solventinkt

    Solventinkt verwijst naar de oplossing op oliebasis die het pigment en de hars bevat, en heeft het voordeel dat hij bestand is tegen vervaging, waterbestendig is en niet kan krassen. Solventinkt kan op veel verschillende ongecoate banners en vinyls worden geprint, waardoor het pigment beter kan hechten. Het oplosmiddel verdampt, of wordt verdreven met de verwarmingselementen op de printer, waardoor het pigment achterblijft.

    Deze inkt is bestand tegen verbleking gedurende vijf tot zeven jaar, en is uitstekend geschikt voor langdurig gebruik op spandoeken en vinyl voor buitengebruik. Omdat er vluchtige organische stoffen (VOS) aanwezig zijn, is frisse lucht  echt een must voor deze inkt.

    Er is niet veel warmte nodig om de drager te laten verdampen, en omdat de oplossing op oliebasis zo corrosief is, raakt een printkop met solventinkt gemakkelijk verstopt. Regelmatige reiniging is noodzakelijk om deze printer goed te laten werken. Als u een solventprinter een paar dagen zonder onderhoud laat staan, zal de printer waarschijnlijk snel een nieuwe printkop nodig hebben.

     

    Eco-Solvent

    De vloeibare oplossing in eco-solvent inkt is afkomstig van etherextracten uit geraffineerde minerale olie. Laat u door de titel niet misleiden door te denken dat dit een ecologisch verantwoorde inkt is net zoals de scharrelkip dat niet is. Laag- of licht-oplosmiddel is misschien een betere benaming, en u zult deze termen soms gebruikt zien worden om deze inkt te beschrijven.

    Eco-solvent inkt kan op veel ongecoate substraten printen en heeft meer tijd nodig om uit te drogen dan solvent inkt, waardoor het onderhoud van een eco-solvent printer minder tijdrovend is dan een solvent machine. Eén keer per week onderhoud is meestal voldoende om een printer met deze inkt te onderhouden. Het duurt doorgaans twee tot drie jaar voordat de inkt begint te vervagen, en de inkt is waterbestendig en bestand tegen slijtage.

    Net als solventprinters gebruiken de printers die eco-solventinkten gebruiken warmte om de oplossing te verdampen. Zowel bij solvent- als bij eco-solvent-inkt kan tot 24 uur lang ontgassing optreden, dus er is een wachttijd voordat u met de afwerking kunt beginnen, met name lamineren. Alcohol en glasreiniger kunnen deze inkt verwijderen, dus de duurzaamheid is niet zo goed als bij een echte solventinkt. Bovendien is ontluchten niet nodig. P.s. de Truevis TR2 Roland inkten van Roland drogen in slechts 6 uur tijd.

    Een andere invalshoek bij eco-oplosbare inkt is dat verschillende fabrikanten ontelbare inktsets aanbieden waaruit u kunt kiezen. Hoewel dit ontmoedigend kan lijken, is het belangrijk om de keuzes te overwegen, want als je eenmaal een printer hebt ingesteld met een inktset, is het een dure klus om deze te veranderen in een andere. Goede bekende compatible inkten zijn die van Sun Chemical en Sioen. Hoewel op dit moment inktproducenten moeite hebben verder compliant te zijn met nieuwe milieu vereisten van de EU. Wij hebben zelf ook een goed alternatief als premium compatible inkt. Het is wel van belang niet te shoppen met steeds weer andere – goedkope aanbiedingen. Dit komt de printkoppen en leidingen niet ten goede. Goede alternatieve inkt heeft een consistente samenstelling, permanente kwaliteitscontrole op het printresultaat icm met de printkop en topselectie van pigmenten, grote hiervan e.d.

     

    Alle printers bieden de standaardkleuren cyaan (C), magenta (M), geel (Y) en zwart (K), maar daarnaast kunt u ook kiezen uit oranje, groen, violet, licht cyaan (LC), licht magenta (LM), licht zwart (LK), wit, en zelfs zilver of metallic. Het is belangrijk op te merken dat LC, LM en LK C, M en K versterken, maar het gamma van de printer niet wezenlijk uitbreiden. Wanneer oranje, groen of violet beschikbaar zijn, zal het kleurengamma toenemen.

     

    White-Metallic

     

    Witte inkt wordt vooral gebruikt bij het printen op transparante vinyl of doorzichtige film, zodat uw geprinte afbeeldingen niet hun kracht verliezen wanneer er een lichtbron achter hen staat. Wanneer u witte inkt gebruikt, is het raadzaam de cartridge om de paar dagen te schudden om te voorkomen dat de grotere pigmentdeeltjes neerslaan, en veel van de grotere UV-uithardende machines die flessen of containers met inkt gebruiken, hebben een handig mechanisme om de inkt te roeren of te schudden.

     

    Metallic inkt is een interessante toevoeging voor die speciale projecten die een beetje extra spice en pimping vereisen, maar het typisch vertraagt de printer en je moet lamineren om de inkt te beschermen als gevolg van de grotere pigmentdeeltjes.

    Solvent- en eco-solvent-inkten kunnen de integriteit van vinyl aantasten en, afhankelijk van de inktdekking, ertoe leiden dat het vinyl dunner wordt en wegtrekt van de schutlaag van de lijm. Om deze reden zie je veel muur grafische substraten overschakelen naar een op polyester gebaseerd materiaal om te voorkomen dat de afbeelding voortijdig loskomt van het wandoppervlak. Het is altijd het beste om nieuwe materialen te testen om te zien hoe - of - de inkten het materiaal of de hechting zullen beïnvloeden.

    Eco-solvent inkten zijn zeer geschikt voor POS/POP, banner, vinyl, muurgrafiek, trade show graphics, geperforeerde vensters, behandeld papier en andere stoffen die een inkjet ontvankelijke coating hebben.

     

    Latex-inkten

    Latexinkten zijn gepigmenteerde inkten op waterbasis die gebruik maken van een polymeer dat in water is verdeeld . Latexinkten op waterbasis bevatten geen VOC's, zodat ontluchten niet nodig is. De print komt volledig uitgehard uit de printer en kan onmiddellijk worden gelamineerd!

    Eén fabrikant gebruikt verwarmingsstralers en een in de printer ingebouwde luchtstroom om de vloeistof van de inkt te verdampen, waardoor de latexpolymeerdeeltjes samensmelten en een polymeerlaag = coating =  vormen die zich aan het printmedium hecht en het pigment inkapselt. Deze fabrikant gebruikt ook vervangbare printkoppen, dus het is belangrijk om dat in de gebruikskosten mee te nemen. Een andere fabrikant gebruikt keramische gestraalde platen voor een constante en gelijkmatige warmtebron.

    Latexinkten zijn niet zo corrosief als solvent- of eco-solventinkten, zodat de algemene onderhoudsvereisten minder zijn. Latexinkten rekken goed uit en er hoeft niet te worden gewacht tot de inkt is uitgedampt alvorens te lamineren. Dit betekent dat ze een hogere productiesnelheid hebben, en daarom zijn ze erg populair geworden om te gebruiken voor voertuig graphics.

    Latexinkten zijn zeer geschikt voor POS/POP, banners, vinyl, papier en films. Zorg ervoor dat u test voor het effect van de warmte op de ondergrond, omdat sommige kunnen worden beïnvloed, afhankelijk van de vereiste warmte. Ze kunnen op vele stoffen printen, zelfs op stoffen die niet behandeld zijn omdat de coating in de inkt zit. Dit laatste heeft ook duidelijk invloed hoe de inkt zich toont.

     

    UV-uithardbaar / curable

    Het meest gebruikelijke type UV-uithardende inkt dat bij digitaal drukken wordt gebruikt, is hoofdzakelijk samengesteld uit oligomeer- en monomeeracrylaatharsen samen met foto-initiatoren. Wanneer deze samenstelling wordt blootgesteld aan UV-straling, komen vrije radicalen los, die de polymerisatie van de samenstelling doen verharden tot een droge inktfilm. Het pigment wordt dan ingekapseld in deze film. Dit type UV-straling kan een LED-lichtbron zijn (lage warmte, lange levensduur) of een kwikbooglamp (hogere warmte, kortere levensduur).

    UV-uithardende inkten verdampen niet zoals solventinkten, maar worden "uitgehard" wanneer het UV-lichtsysteem van de printer eroverheen gaat. Door de lage viscositeit van UV-uithardende inkten en omdat ze niet in de media doordringen, gebruiken ze minder volume dan solvent-, eco-solvent- of latexinkten. Hoewel de inkt zelf even duur kan zijn, is de gebruikte hoeveelheid kleiner, wat het een economische keuze maakt.

    UV-uithardende inkten hechten zich goed aan de meeste oppervlakken - vooral aan vinyl - zodat ze niet worden aanbevolen voor gebruik met materialen die kunnen rekken, zoals een voertuig wrap. UV-uithardende inkten drogen bijna onmiddellijk en stapelen zich op bovenop de media, en wanneer ze op hoge snelheden worden gebruikt kan dit een bandeffect veroorzaken. Het onderhoud van de printkop is vergelijkbaar met eco-solvent inkten, dus deze printsystemen vereisen geen ventilatie, aangezien ze geen schadelijke VOC's uitstoten.

    UV-uithardende inkten hebben niet zo'n lange houdbaarheid als andere inkten. Het is niet raadzaam slechts een gedeeltelijke fles inkt te gebruiken wanneer u de printer bijvult, omdat de inkt, zodra hij aan UV-licht wordt blootgesteld, begint "uit te harden". Als u inkt in een cartridge gebruikt, let dan op de houdbaarheidsdatum en wissel de inkten in uw voorraad af. Van deze inkten is bekend dat ze uitharden tot een vaste massa in de inktpatroon en de inktlijnen. De inkten moeten worden opgeslagen in een ruimte met weinig temperatuurschommelingen.

    Rechtstreeks afdrukken op stijve substraten is het grote voordeel van UV-uithardende inkt. De bespaarde tijd en geld zijn de investering meer dan waard. Sommige substraten kunnen het gebruik van een primer nodig om ervoor te zorgen dat de inkt goed hecht.

    UV-uithardende inkten zijn zeer geschikt voor harde borden, glas, hout, metaal, POS/POP en voor rolmaterialen zoals banners, vinyls en vele stoffen.

     

    Solvent UV

    Solvent UV-inkten maken gebruik van een interessante nieuwe chemie die het beste van zowel UV als solventen in één inkt mengt. De inktdruppel wordt plat op het materiaal aangebracht en komt niet omhoog zoals bij traditionele UV-inkten. Het uitharden gebeurt met minder intense fluorescentiebuizen die in de printer zijn gemonteerd, wat de printsnelheid enigszins kan beperken omdat de inkten langer onder het licht moeten staan. De duurzaamheid, slijtvastheid en extreme flexibiliteit van deze inkt maken het echter een inkt om serieus te overwegen.

    De inkt wordt onmiddellijk uitgehard en er is geen ontgassing, zodat hij kan worden gelamineerd zodra u klaar bent met printen. Het onderhoud van de printkop is vergelijkbaar met eco-solvent inkten en ze hebben zeer weinig geur. Ze zijn zeer geschikt voor POS/POP, banners, vinyl en sommige stoffen.

     

    Waterige inkten / water based

    Waterhoudende inkten zijn op vloeibare basis (soms water, soms een vervangvloeistof) met ofwel kleurstoffen ofwel pigmentdeeltjes. Zij worden meestal omschreven als kleurstof- en pigmentinkten en worden soms aangeduid als kleurstof en UV; de UV-aanduiding verwijst echter naar het pigment, dat duurzamer is bij blootstelling aan UV dan de op kleurstof gebaseerde inkten.

    Deze inkten zijn zeer geschikt voor POS/POP-displays, indoorposters en sommige trade show graphics, zolang ze worden gelamineerd, en worden voornamelijk gebruikt als binnentoepassingen. Af en toe worden de pigment- (of UV-) inkten gebruikt voor kortstondig gebruik buitenshuis.

    De op kleurstof gebaseerde inkten kunnen zeer levendige kleuren produceren, maar de keerzijde is dat zij niet water- of krasbestendig zijn, en de blootstelling aan om het even welke UV-lichtbron, zoals binnen fluorescente lampen, zal hen ertoe brengen om te vervagen. Pigmentinkten daarentegen zijn waterbestendig en hebben een zekere duurzaamheid bij blootstelling aan UV-straling. Beide inkten vereisen media met een inkjet-gevoelige coating - fine samenstelling, vanwege coating binding -, wat betekent dat de beschikbare mediaopties niet zo gevarieerd zijn als bij solventinkten of echte UV-uithardende inkten, en dat ze doorgaans duurder zijn.

     

    Sublimatie kleurstof

    Bij het gebruik van dye-sublimatie voor het bedrukken van textiel is het belangrijk dat de juiste inktchemie wordt afgestemd op het overeenkomstige weefseltype. Het eerste type zijn zure kleurstoffen, die worden gebruikt voor zijde, nylon en wol.

    Reactieve kleurstoffen worden gebruikt voor katoen, rayon, linnen en zijde (de stof moet wel voorbehandeld worden voor het drukken). Zure en reactieve kleurstoffen worden "gestoomd" om de kleurstoffen aan de stof te hechten. Reactieve kleurstoffen hebben ongeveer half zoveel tijd nodig om te stomen als zure kleurstoffen. In beide gevallen moet de stof na het stomen worden gewassen om overtollige of niet-vastzittende inkt te verwijderen.

    Disperse kleurstoffen worden gebruikt voor polyester en er zijn twee vormen disperse inkten. De eerste is laagenergetische disperse inkt, die gewoonlijk op papier wordt gedrukt en vervolgens met behulp van een hittepers op het polyester wordt overgebracht. De tweede vorm is de hoogenergetische dispersie, die rechtstreeks op het polyester wordt gedrukt en vervolgens wordt uitgehard met behulp van een oven of een transferpers.

    Pigmentinkten, hoewel niet vezel-specifiek, worden meestal gebruikt voor katoen en mengsels zoals poly/katoen. Pigmentinkten worden op de stof aangebracht door middel van warmte- of UV-uitharding, maar het nadeel van pigmentinkten is dat zij een hars bevatten die de pigmenten aan de vezel vastlijmt. Deze verhouding hars-pigment betekent dat een inkt met een grote duurzaamheid minder kleur heeft, en dat een inkt met een sterke kleur minder duurzaamheid heeft.

    Dye-sublimatie heeft vele kwaliteiten die verschillen van "traditionele" inkten. Om te beginnen is het overschakelen van de ene inktset of kleur naar de andere zo eenvoudig als het aftappen van de lijnen, het doorlopen van wat reinigingsmiddel, en vervolgens het opnieuw vullen met de nieuwe inktset of kleur. De verschillende fabrikanten hebben verschillende pigment tegenover oplossing (water) ladingen, die voor grote verschillen in beschikbare kleurengamma's evenals de kosten van het drukken kunnen maken. Een andere optie met dye sublimatie inkten is om een verscheidenheid van fluorescerende steunkleuren te hebben om te helpen met het aanpassen aan een specifieke merkkleur.

    Deze inkten kunnen op duizenden stoffen worden gedrukt, en sommige kunnen van papier worden overgebracht op harde oppervlakken, zoals mokken, petten, enz.

     

    Third party inkt ofwel niet origineel cq OEM

    Ik zou nalatig zijn indien ik de beschikbaarheid van niet-OEM of derde partij inkten niet zou vermelden. Deze inkten zijn beschikbaar in veel van de hierboven vermelde inktsoorten; het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van een niet-OEM inkt het moeilijker en soms duur kan maken om de printer te onderhouden. Het is belangrijk dat u uw printerfabrikant of dienstverlener raadpleegt voordat u overschakelt van OEM-inkten. Ik ken zowel successen als problemen in het derden-debat, dus een goede communicatie met wie u ook inzet om de printer te onderhouden, zal eventuele problemen helpen voorkomen.

    Zodra u elk facet van de verschillende beschikbare inktsets hebt overwogen, kunt u een beter geïnformeerde beslissing nemen over de juiste inkt voor uw toepassing . Neem de tijd om te weten wat u wilt bereiken en onderzoek de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt voor uw bedrijf.

    Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het SGIA Journal's maart/april 2015 editie

     

     

    The latest ins and outs and more

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking